Als er iets tekenend is voor de vele symboliek in de kerk, dan is het wel het avondmaal. Iets waar ik dan ook niet zo veel van begrijp en dat ik mijd. Al is het maar omdat het de kerkdienst anders maakt dan anders en ik dan niet weet wat er van mij verwacht wordt.
Zoals ik al zei, vind ik het moeilijk te begrijpen. Toch ga ik proberen om er iets over te schrijven. Al is het maar om uit te leggen wat het dan zo lastig maakt. Het avondmaal wordt ook wel de maaltijd van de Heer genoemd. Je zou het samen maaltijd vieren kunnen zien als een teken van gemeenschap. Maar waarom doe je het dan in een kerkdienst en met brood en wijn? Ik vind dat toch iets te simpel gedacht, dan is alle symboliek weg. Wel eenvoudig te begrijpen natuurlijk, maar dan maak ik me er wel heel makkelijk van af.
Letterlijk wordt bij het begin van het avondmaal bij het brood gezegd: “het lichaam van Christus” en bij de wijn: “het bloed van Christus”. En daar loop ik vast. Ik weet natuurlijk wel dat het niet letterlijk zo is, maar waarom wordt het dan wel gezegd? Wat betekent het wel?
Even terug hoorde ik bij het luisteren van een avondmaalsdienst deze tekst uit Johannes 6:35 (NBV): ‘Ik ben het brood dat leven geeft,’ zei Jezus. ‘Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst hebben’.
Weer loop ik vast in het letterlijke. Natuurlijk begrijp ik ook wel dat Jezus geen letterlijk brood is, maar toch… en hoe kan geloven betekenen dat je geen honger en dorst meer hebt?
Misschien is inmiddels wel duidelijk wat ik bedoel te zeggen. Begrijpen dat iets niet letterlijk is, wil nog niet zeggen dat je begrijpt wat er dan wel wordt bedoeld. Of dat je los kan komen van dat letterlijke. Ergens blijft het, bij mij in ieder geval, in de weg staan.
Er wordt ook gezegd dat we bij het vieren van het avondmaal gedenken dat Jezus gestorven is voor onze zonden. Misschien is dat ooit iets voor een andere blog. Maar daarmee ga ik het nu (in ieder geval voor mezelf) te ingewikkeld maken.
Zoals je begrijpt, ik kom hier niet uit. Hoe leggen we eigenlijk aan kinderen uit wat het avondmaal is? En begrijpen zij die symboliek? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Ik herken eerlijk gezegd heel goed wat je zegt. Sommige dingen neem ik ook letterlijk.
Het belangrijkste is denk ik dat je als gelovige gelooft dat Jezus aan het kruis is gegaan voor onze fouten, tekortkomingen en ziekte. Wat het avondmaal betreft is het breken van het brood en drinken van wijn een niet te letterlijk nemen iets.
Ik snap dat dit lastig is. Als autist denk ik zelf dat we hierin moeten zien dat dit een geestelijke betekenis heeft. Want de bijbel beschrijft ook dat men niet leeft van brood alleen. Dat wil zeggen dat onze ziel ook gevoed moet worden. En dat is denk ik wat de Here Jezus door de Heilige Geest duidelijk maakt.
Het avondmaal symboliseert het nieuwe verbond. Een verbond die we als Christen gedenken. De Here jezus bedoelde geestelijk dat Hij het brood is. Want Hij gaf zijn lichaam. De wijn is het bloed wat vergoten werd.
Het avondmaal symboliseert dus eigenlijk wat er met Jezus zou gaan gebeuren. En daar mogen alle gelovige die geloven en belijden dat Jezus Christus Heer is en belijden dat Hij hun Redder en verlosser is aan deelnemen wanneer je een gemeente bezoekt en een gemeente hebt om naar toe te gaan.
Ik hoop dat voor wie het moeilijk is te begrijpen dat het nu wel een beetje te begrijpen is.
Grt. Raymond
Dankjewel voor je reactie. Voor mij zelf blijft het lastig omdat ik echt heel moeilijk los kom van letterlijke betekenissen.
Deze site wordt binnenkort opgeheven: de blogs worden verplaatst naar https://autismespinsels.nl/
Het raakt me wat je schrijft, ik herken veel.
Misschien mogen we meer zijn zoals Maria, eerst aan de voeten van Jezus zitten. Voor mij is dat stil zijn, een rustig muziekje aan, ogen dicht en Hem danken, of huilen, of bidden. En het gave is dat God precies weet hoe Hij moet spreken, Hij is degene die mij, die jou, maakte. Al dat onbegrip en de overschatting is er niet voor Hem – Hij kent je, Hij kijkt niet naar je functioneren maar naar je hart.
Dankjewel voor je mooie reactie!
Letterlijk wordt bij het begin van het avondmaal bij het brood gezegd: “het lichaam van Christus” en bij de wijn: “het bloed van Christus”.
Ik denk dat daar mee bedoeld wordt dat je dan een stukje van Jezus bij (eigenlijk in) je draagt. Sorry ik weet het ook allemaal niet. Snap dat je vast loopt, ik ben er ook te letterlijk voor.
Blijft interessant om je blogs te lezen!
Leuk dat je ze leest!
Hoe het in de protestantse kerk wordt uitgelegd,weet ik niet. Bij ons, katholieken, worden kinderen rond hun zevende voorbereid op de eerste communie.
Hierbij wordt vaak het verhaal van de vijf broden en twee vissen gebruikt. Kinderen wordt geleerd dat het gaat om samen delen, samen spelen.
En om het eenvoudiger te maken, wordt elke week eucharistie gevierd.
*eucharistie is de eredienst waarbij de gelovigen ter communie gaan, ofwel brood (en soms ook wijn) delen.
Jezus heeft de eucharistie ingesteld bij het laatste avondmaal, waarbij hij opriep om brood en wijn te blijven delen, om hem te gedenken
Vrede en alle goeds
Dorine
Ik ben geen autist, lieve Annemiek, maar begrijp ieder woord van wat je schrijft. Ook ik mijd die diensten. Meer en meer eigenlijk.