Een verkenning van het begrip “de ziel”

Als er iets is waar ik geen grip op kan krijgen, is het wel het begrip “de ziel”. En toch ga ik hier een poging wagen. Je mag de hele blog lezen hoor, maar ik kan je alvast verklappen dat ik niets verder ben gekomen.

De eerste stap leek mij om de betekenis op te zoeken. Tenminste dat dacht ik even te doen: in de dikke van Dale wordt er maar liefst een hele kolom aan gewijd met woorden die bij wijze van spreken nog lastiger zijn dan het begrip zelf. En ook Wikipedia gaat mijn pet te boven. Zo wordt het dus niet duidelijker.
Voor alle volledigheid, dit lijkt mij de betekenis in de van Dale waar ik naar op zoek ben:
in bespiegelende of godsdienstige zin opgevat als een hoger beginsel, van goddelijke oorsprong en onsterfelijk geacht, rechtstreeks door God geschapen
Ik weet niet hoe het voor jullie is, maar mij zegt het niet zo veel.

Aangezien het op deze website gaat over autisme en geloven, is de tweede stap om de bijbel erbij te pakken. Het aantal treffers op debijbel.nl zijn 1115 verzen in de NBV waar ik in de eerste zoveel het woord ziel niet kan ontdekken. En nee, ik heb ze niet alle 1115 gelezen. Het is wel te vinden als ik ga zoeken in de Statenvertaling. Maar om een lang verhaal kort te maken, het brengt mij niet dichterbij de betekenis.

Mijn manier van onderzoeken werkt duidelijk niet. Dus bij deze de vraag aan jullie: wie kan mij in een paar zinnen uitleggen wat we bedoelen als we het in het geloof hebben over de ziel?

Delen mag!

4 gedachten over “Een verkenning van het begrip “de ziel”

 1. Hanna

  Ik kwam deze tegen: De ziel is de persoonlijkheid van de mens. De ziel maakt een persoon tot wat hij is, zijn karakter. De scheppingsformule houdt in dat God zijn levensademen (meervoud) in de mens blies, dit is de geest die God de mens gaf. Door het contact tussen lichaam en geest werd de ziel gevormd of geproduceerd.

  In eenvoudige woorden denk ik dan dus: je DNA + je psyche (dat laatste wordt o.a gevormd door keuzes en ervaringen waardoor mensen een geweten ontwikkelen en leren wat goed/ fout is mede met hulp van de Heilige Geest)
  Kortom het hele pakketje dat jou maakt tot wie je bent.

 2. Greet

  Helpt deze vergelijking?
  Net als je ziel is je geest iets ontastbaars. Zoals je ziel je levensloop op aarde is, zo is je geest je levensloop met God. Je geest is als het ware je lijntje met Hem. Iedereen die God (de Heilige Geest) wil toelaten in zijn of haar leven mag van God een nieuwe geest krijgen. Je geest zou je ook kunnen omschrijven met het woord ‘levenskracht’. Vergelijk het eens met je telefoon. Als je telefoon je lichaam is, dan is je ziel de software en is je geest de elektriciteit die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Je telefoon moet regelmatig aan de lader, anders heb je er niks aan. Wanneer je je telefoon een tijd lang niet oplaadt, betekent dat niet dat ‘ie direct kapot is. De software staat er nog op. Zodra je hem weer oplaadt, kan je telefoon weer optimaal functioneren. Door Gods Geest geeft Hij ons dus de energie om in onze kracht te staan en te shinen. Dan kom je als mens pas echt tot je recht! https://beam.eo.nl/artikel/2017/01/geest-ziel-en-lichaam-hoe-zit-dat/

  1. Geloven met autisme Auteur bericht

   Heel eerlijk? Nee, echt helpen doet het niet. Vergelijkingen zijn voor mij heel lastig, ik ga het te letterlijk voor me zien 😉 En om iets letterlijks als een telefoon met alle software en de lader te koppelen aan het lichaam, de ziel en de geest, in mijn hoofd werkt het niet zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.