Waarom ik niet afhaak

      4 Reacties op Waarom ik niet afhaak

Ik kan me voorstellen dat je je ondertussen afvraagt waarom ik niet afhaak en de kerk en het geloven vaarwel zeg. Dat vraag ik me zelf ook wel eens af. En tegelijkertijd is het helemaal geen vraag.

Natuurlijk is het vaak frustrerend. Om het niet te begrijpen, om zo te twijfelen, om je zo dom te voelen. Om geen antwoord te vinden op al die vragen die steeds maar weer terug blijven komen. Ik heb het ook al heel vaak gezegd en gedacht, geprobeerd ook, dan ging ik een tijd niet naar de kerk (of wat de laatste jaren het geval is: ik luisterde niet meer mee). Maar dat houd ik nooit lang vol. Het voelt gewoon niet goed.

En dat is deels om misschien wel een verkeerde reden. Het is namelijk ook omdat ik bang ben voor God. En wat als ik dan afhaak, wordt Hij dan boos? Als ik niet meer geloof en God is er toch wel… Die angst is een onderwerp voor een andere blog.

Maar er is ook een veel positievere reden. Heel soms is er even een moment van zeker weten: van rust, van stilte, van troost, van niet alleen zijn. En dat geeft zo’n vredig gevoel. Buiten in de natuur, bij een mooi gebed of als ik zomaar precies het juiste lied in mijn hoofd heb dat mij verder helpt. En hoe sporadisch dat soort momenten ook zijn, hoe vaak ik dat gevoel ook weer vergeet, het is er wel.

En daarbij: iemand heeft ooit eens tegen me gezegd dat juist al mijn vragen het bewijs zijn dat ik in God geloof. En dat heb ik altijd onthouden.

Delen mag!

4 gedachten over “Waarom ik niet afhaak

 1. Greet

  Ik denk ook altijd, God weet dat autisme ontzettend moeilijk is. Als ik dingen door mijn autisme niet snap, of fout doe, zal hij niet boos worden maar het begrijpen.

 2. Tejo van der Meulen

  En daarbij: iemand heeft ooit eens tegen me gezegd dat juist al mijn vragen het bewijs zijn dat ik in God geloof. En dat heb ik altijd onthouden.
  Ik denk dat ik die iemand ben.
  Fijn dat je het hebt onthouden.
  Want: het tegenovergestelde van geloof is niet ongeloof, maar onverschilligheid, je schouders ophalen en je er niks van aan trekken. En juist dat kun je niet en daarom ben je een gelovige!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.